Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Metsä-Botnia bygger industri i Kaskö

Uppdaterad 12.05.2015 16:11.

I mitten av 1970-talet förde Finlands minsta stad Kaskö i Österbotten en tynande tillvaro med stor utflyttning till Sverige. Grundandet av cellulosaföretaget Metsä-Botnia gav hopp och framtidstro.

Kaskö har allt sedan grundandet 1785 varit Finlands minsta stad och har i dag omkring 1 500 invånare. I mitten av 1970-talet förde Kaskö en tynande tillvaro med stor utflyttning till Sverige. Grundandet av cellulosaföretaget Metsä-Botnia gav hopp och framtidstro.

Cellulosafabriken i Kaskö var Metsä-Botnias första fabrik som tillverkade cellulosa. Verksamheten startade 1977.

På 1980-talet blomstrade verksamheten och 1989 utvidgade man farbiken till att bli en riktig cellulosajätte. Det var stadens stolthet man presenterade för president Koivisto och berättade om för skolbarnen

Men alla var inte glada över att Metsä-Botnia utvidgades och producerade stort format. Det stora företaget betalade inte mycket kommunalskatt och nedsmutsningen var påtaglig. Särskilt yrkesfiskarna menade att avfallet hade gjort fiskbeståndet mindre.

Men arbetsplatser gav Metsä-Botnia och man utvidgade och växte ända in på 2000-talet.

Ännu i november 2008 hade Kaskö en arbetslöshet på 3,9 procent, det vill säga så gott som full sysselsättning. I november 2008 kom varslet och Metsä-Botnia stod inför tillfälligt produktionsstopp eller nedläggning. Hela Kaskös samhälle skakades i grundvalarna när Metsä-Botnia lade ner sin fabrik i Kaskö.

Mer om ämnet på Yle Arenan