Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Metsä-Botnia lägger ner sin fabrik i Kaskö

Från 2011
Uppdaterad 12.05.2015 15:52.
Papperstrejken drabbar Metsä-Botnia och Kaskö hårt - Spela upp på Arenan

Vad händer med en liten stad där allt är uppbyggt kring en enda industri när fabriken stänger? Och med människorna som blir kvar när maskinerna tystnat? I Finlands minsta stad Kaskö var Metsä-Botnia länge livsnerven.

Hur överlever man, hur förändras man och människorna runtom en när man förlorar sitt arbete och sin trygghet för att bli en siffra i massarbetslöshetsstatistiken? I Kaskö skedde detta 2009.

Kaskö har allt sedan grundandet 1785 varit Finlands minsta stad. Grundandet av cellulosaföretaget Metsä-Botnia gav hopp och framtidstro. Papperstrejekn 2000 drabbade lilla Kaskö hårt, men ännu i november 2008 hade Kaskö en arbetslöshet på 3,9 procent, det vill säga så gott som full sysselsättning.

Men i november 2008 kom varslet att Metsä-Botnia stod inför tillfälligt produktionsstopp eller nedläggning. Hela Kaskö samhälle skakades i grundvalarna. Och folk protesterade och

Metsä-Botnia lägger ned i Kaskö? - Spela upp på Arenan
Folkrörelse mot Metsä-Botnias nedläggning - Spela upp på Arenan
Vad innebär Metsä-Botnia för Kaskö? - Spela upp på Arenan

Det blev nedläggning. Ekonomin gick i botten, men man har framtidstro och hoppas på nya jobb och företag i den lilla staden Kaskö.

Maskinerna monteras ned och skickas till Indien - Spela upp på Arenan
Kaskös ekonomi i botten - Spela upp på Arenan
Ett år efter nedläggningen - Spela upp på Arenan
Nya jobb i Kaskö? - Spela upp på Arenan
Kaskö försöker locka företag - Spela upp på Arenan

Läs också