Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Upplysningsfilmer om alkoholens faror

Från 2011
Uppdaterad 17.02.2015 09:06.
För många droppar får dig att falla (på engelska) - Spela upp på Arenan

Alkoholen spelar en stor roll i finländarnas liv. Man har försökt reglera konsumtionen med förbud och begränsningar. På 1970- och 1980-talet snurrade upplysningsfilmer i TV:n där man på olika sätt försökte ge information om alkoholens faror.

Alkoholen har alltid varit finländarnas viktigaste rusmedel. Men nackdelarna för samhället och hälsan har också länge varit uppenbara. Det är en festdryck som gläder många vid högtiderna, men alkoholen kan också komma att få en alltför stor betydelse.

För de flesta innebär alkoholen inte stort sätt flera nackdelar än illamående dagen efter, men för vissa åstdkommer alkoholen personliga tragedier.

Här ser vi tre olika sätt att upplysa om alkoholens faror. Det första klippet riktar sig till subjektet självt: att man inte bör förlora greppet om hur mycket man dricker. Det andra klippet är effektfullt och dramatiskt, man får en inblick i hur många barn som blir faderslösa för att deras fäder druckit och drunknat. Och i det sista klippet informerar man föräldrar om att de bör uppfostra sina barn så att de inte börjar dricka alkohol för tidigt.

Om pappor som dricker och drunknar (på engelska) - Spela upp på Arenan
Uppfostra ditt barn att undvika alkohol! - Spela upp på Arenan

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan