Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Den rätta vägen - om den farliga alkoholen

Från 2008
Uppdaterad 05.04.2016 12:22.
Upplysningsfilm om spritens förbannelse - Spela upp på Arenan

I den här upplysningsfilmen från Lii-Filmi får vi höra om storstadens faror och om spriten, en av mänsklighetens största förbannelser. Hur går det för två landsortspojkar i Helsingfors när de möter dessa frestelser?

Kalevi Lavola har regisserat denna vackra kortfilm med bilder från Helsingfors. Carl-Erik Creutz berättar historien om Kalle och Pekka som kommer från landsorten för att jobba i Helsingfors.

Vi får höra att huvudstaden lyser av renhet och skönhet. "Men trots den fagra ytan har Helsingfors för mången visat sig vara en jätte med stenansikte, som i sitt inre döljer många brister och mycket fördärv. Skuggorna har djupnat i kapp med stadens tillväxt och tidningarna förtäljer nästan dagligen om landsortsbor som kommit till Helsingfors och där fallit offer för stadens frestelser och faror."

Berättelsen presenterar Kalle och Pekka som kommer till Helsingfors för att söka sin lycka. De får husrum och arbete, Kalle på en fabrik och Pekka på ett boklager.

Men ganska snart skiljs deras vägar. Kalle får smaka en välkomstsup på fabriken och leds därmed snabbt i alkoholfördärvet. Pekka jobbar sig däremot ihärdigt uppåt på boklagret.

Hur skall det gå för pojkarna?

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan