Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Vasa - en stad i förändring

Uppdaterad 13.03.2017 15:13.

På 1960- och 1970-talen for arkitekterna och direktörerna hårt och svårt fram med Vasa stad.

Gamla Vasa skapades 1852 efter en brand. Staden flyttades 7 km närmare hamnen. Arkitekt Carl Axel Zetterberg skapade en engelsk trädgårdsstad, med låga hus och mycken grönska. 1949 var staden Vasa i samma skick.

Det som idag heter Gamla Vasa är en stadsdel som ligger där det gamla Vasa låg.

Vasa utvidgades 1965. Då ville man inkorporera Korsholm, Replot och Gerby Stadsdirektören för Vasa menar att man behöver mera områden för fabriker.

I Gerby och Korsholm är man dock inte nöjd. I Korsholm bor arbetsamma och duktiga människor, säger jordbrukare Levi Jern. De jobbar i Vasa men betalar skatt till Korsholm och så vill Levi att det ska förbli.

Elis Backholm från Replot menar att det nog inte kan bli värre än det är, inte bättre heller för den delen. Men om man skulle kunna samarbeta också om inkomsterna och inte endast utgifterna vore det väl bra.

Man är rädd att små kommuner som Replot kommer att drunkna och inte höras i den storkommun som bildas.

På 1960-talet förändrades Vasa. Låga hus och parker revs, och höga huskomplex samt industrier byggdes. Christer Boucht ger som exempel ett 40 meter högt och 50 meter brett hus som skymmer utsikten.

Dessutom tog bilarna över centrum. Träden fälldes för att trafiken skulle få gå fritt. Den gamla trähusmiljön hotades. Men området "Kappsäcken" är ett positivt exempel på idylliskt boende mitt i staden.

Stadsdirektör Lauri Järventaka kommenterar också det nya Vasa.