Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Bostadslös på grund av bostadsbrist

Från 2014
Uppdaterad 14.10.2016 13:16.
Bostadsbristen och de bostadslösa - Spela upp på Arenan

Att en människa är bostadslös betyder inte att hon är värdelös. Då det inte finns bostäder blir personer bostadslösa. Orsakerna kan vara många: sjukdom, missbruk, vräkning, arbetslöshet eller bara otur. Och bland de bostadslösa hittas ensamstående män, frånskilda mödrar med små barn och åldringar.

Karl Sahlgren följer i sitt reportage de bostadslösa inför de bostadslösas internationella år 1987. Den landsomfattande insamlingen, med sparbössor bland annat på Alko, inbringade endast 60 000 mark. För det får man inte ens en halv enrummare.

20 000 personer beräknas vara bostadslösa, hälften av dem bor i huvudstadsregionen. Många av dem är respektabla människor som går på jobb, familjer med små barn. Många hyresbostäder har förvandlats till ägobostäder. Hyresgäster vräks på grund av obetalda hyror, skilsmässa eller dödsfall. Och på den fria marknaden är det helt omöjligt för en låginkomsttagare att få en bostad.

Peter Fredriksson försöker ordna bostäder åt de bostadslösa. Men många bor hos sina föräldrar eller vänner, på härbärgen och i skogen.

De bostadslösas år – hjälpte det någon? - Spela upp på Arenan

Hjälpte de bostadslösas år de bostadslösa, undrar man i Obs. Tyvärr har köerna till bostäderna inte minskat, och 20 000 är ännu bostadslösa. Särskilt ensamstående har det svårt. Vissa bor på härbärgen, men det är inte en framtid. Ulla Saarenheimo på Bostadsstyrelsen är ändå optimistisk.

Lag om bostäder för alla - Spela upp på Arenan

Staten skall enligt grundlagen 1992 trygga alla som bor i Finland rätt till grundinkomst, bostad och hälsa. Men hur kan staten i praktiken främja det här?

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan