Så fostras en folkskollärare på Nykarleby lärarseminarium

På Nykarleby lärareseminarium råder ordning på internatet med gossarnas rockar i raka rader. Men rektor von Schantz är också öppen för nya metoder som avslappningsövningar och maskinskrivning med Elvis Presley på skivtallriken.
Klockan ringer upp de gängliga killarna på internatet till Nykarleby lärarseminarium. Medan gossarna gör sig i ordning i den nedre våningen gör rektor Hans F von Schantz sig i ordning på övre våningen. Det finns även några kvinnliga elever på de lägre klasserna.
Lärarutbildningen tar 4-6 år. Flickorna flyttar efter de första åren över till Ekenäs seminarium, medan pojkarna stannar kvar. För en lärare är sång, gymnastik, slöjd och andra praktiska ämnen viktiga. Men många veckotimmar offrras modersmål, pedagogik, psykologi och de naturvetenskapliga ämnena och språken, finska och engelska.
Fru Karin von Schantz lär gossarna huslig ekonomi. Det kan vara bra för pojkarna att lära sig laga bra och omväxlande husmanskost, i synnerhet om man förblir ungkarl, menar redaktören. Flickorna över rytmisk teckning med vågrörelser till Schuberts Die Forelle.
Så blir det talteknik med moderna avslappningsövningar där man skall se så dum ut som möjligt. Lärare Östen Engström lär artikulation, fonation och muntliga framställning. De vanligaste "talfelen" är otydligt uttal och klanglös röst.
Ett onormalt känsloliv talar man om på psykologilektionen med rektor Hans von Schantz. En lärare bör alltid bevara sinnesjämvikten och se på sina elever med välvilja.
Det skall råda god ordning på internatet. Alla rockar skall t.ex. hänga med knäppningen åt samma håll, i det här fallet mot norr. Ordning är arbetets hävstång, säger rektor von Schantz. Man skall också vara inne senast klockan 22. Vaktmästare Väinö Lillbacka, som tidigare varit anställd vid rörliga polisen, kontrollerar. Närmaste granne till seminariet är den Kristliga folkhögskolan, där det går många kvinnliga elever. Gränsområdet mellan de två skolorna är nattetid väl upplyst så att man kan förebygga otillbörlig fraternisering.
Eleverna förstår att det behövs ordning, friheten är inte beskuren. Trevligt med flickor som elever, det mjukar upp stämningen, säger "burken" Sten Westerholm och "småtrissan" Kristiina Holopainen.
All sin praktiska träning får kandidaterna då de håller lektioner i seminariets folkskola, en övningsskola i centrum av Nykarleby.
Vi får följa en musiklektion i tredje klassen där skolbarnen knackar med rytminstrument. De äldre klasserna gör grupparbeten i ämnet nutidsorientering. Gustav Skuthälla visar hur man kan berätta om antikens Grekland med dramaövningar.
Skolan har också moderna metoder. Skivspelaren med Elvis Presley på skivtallriken gör att eleverna på åttonde klassen accelererar snabbhet och precision vid skrivningen. De traditionella metoderna har fått ge vika för nya vindar, men rektor von Schantz säger att man behöver både nytt och gammalt.
Över fyrtio år senare intervjuar redaktör Christine Saarukka forna seminarister. De menar att tiden på lärarseminariet var fin och rektor von Schantz en sann pater och en varm god människa. Enligt dem ger filmen en ensidig och tendentiös bild av en strikt diktator. Sten Gripenberg menar att den är gammaldags vinklat med ett löjets skimmer över regin och klippningen. Bjarne Smeds blir riktigt beklämd av att se filmen. Det säger Gustav Skuthälla och Kjell Staffans också.
