Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Bröderna Lennart och Ilmari Puumala

Från 2008
Uppdaterad 24.03.2016 15:39.
Bröderna Puumala lever som på självhushållningens tid (utdrag) - Spela upp på Arenan

Utan el och vatten på en gård nära Kaustby bor bröderna Lennart och Ilmari Puumala som på självhushållningens tid, men det är 1987.

Karl Sahlgren har följt ungkarlsbröderna och en dag i deras liv.

Lennart är 76 år, Ilmari 59. Båda är ungkarlar och lever på Lennarts folkpension. Det enda moderna de har är en motorsåg, annars lever de som på självhushållningens tid, berättar redaktör Karl Sahlgren.

Han har följt dem några dagar på deras primitiva gård. Det är höbärgning med häst och räfsa, potatis, mjölkning för hand och risgrynsgröt tillagad i den öppna spisen.

Och det går så bra så, el vill de inte skaffa - det är för dyrt. Och den moderna vägbeläggningen fick de riva bort för den gav allergier. Bröderna har varandra, korna, hästen och hunden och känner sig inte ensamma.

Ilmari och Lennart talar ett svårbegripligt språk, ibland talar de finska och ibland svenska. Dialekten är annars också svår att förstå för den innehåller många gamla ord och uttryck och uttalet är mycket gammalt.

Vad hände sedan med bröderna Puumala? - Spela upp på Arenan

Christine Saarukka intervjuar också redaktör Karl Sahlgren tjugo år senare om hur det sedan gick. De besöker också gården som nu är mycket förfallen.