Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Flyktingkvinnor i Finland

Uppdaterad 02.09.2015 14:32.

Att vara flykting och kvinna är en dubbel börda. Här träffar vi tre kvinnor, från Somalia, Rumänien och Chile.

Ann-Christin Qvarnström är psykolog på ett flyktingläger i Mali. När hon kom till Mali och såg vad kvinnorna i flyktinglägret hade gått igenom trodde hon inte att hon skulle kunna hjälpa. "Det var som att ge glass åt en som svälter", säger Ann-Christin Qvarnström. Men kanske det ändå hjälper att få tala med någon.

Också kvinnor som flyktingar till Finland kan behöva hjälp. Att processa traumatiska krigshändelser och förluster. Men också när allt till synes är lugnt och bra kan kvinnor vara ångestfyllda och oroliga. I det här programmet träffar vi tre kvinnor som berättar sina historier.

Amino Muhammed Kassim från Somalia säger att allt är bra med henne nu, men hon kan ändå känna sig isolerad. Socialarbetare Lena Bremer säger att det är vanligt bland flyktingkvinnor att känna sig mellan två världar, i synnerhet då barnen börjar frigöra sig och ta tillgodo det nya landets seder.

Monica Puscasu, från Rumäninen, studerar i Finland. Hon känner sig ensam och kommer inte i kontakt med andra människor, och saknar sin familj.

Graciela Coloma kom från militärdiktaturens Chile till Finland på 1970-talet. Efter 20 år i Finland har hon en finländsk identitet, men hon njuter också av att delta på kurser som ordnas på Finland-Chile-sällskapet.

Text: Ida Fellman

Läs också