Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Finländarnas inställning till de andra

Från 2013
Uppdaterad 20.05.2019 17:25.
Om flyktingfrågan i Republikens affärer - Spela upp på Arenan

"Jag är inte rasist, men..." Trots att Finland inte tagit emot många invandrare under årens lopp är landet inte fritt från vardagsrasism. Hur är det att komma till Finland som flykting eller invandrare? Eller att vara barn till en invandrare?

Finland har under årens lopp inte tagit emot flyktingar i samma utsträckning som de övriga nordiska länderna, i synnerhet Sverige. De första större gruppen invandrare i modern tid i Finland var chilenarna, efter militärkuppen i Chile 1973 och båtflyktingarna från Vietnam på 1980-talet.

Finland är inte fritt från rasism eller främlingsfientlighet. Genom många program får vi följa med hur det att komma till Finland som flykting, invandrare eller bara turist. Eller att vara barn till en mörkhyad pappa. Hur ser rasismen ut för dem?

Från rasistiska kommentarer till brandbomber

Försvinner rasismen om man inte talar om den?

Rasism hos den finländska polisen - Spela upp på Arenan
Finns det rasism i Finland? - Spela upp på Arenan

1989 skedde öppet rasistiska dåd, som t.ex. att folk försökte antända flyktingförläggningar i Tammerfors. Men försvinner främlingshatet om man talar om det? President Mauno Kovisto menar att man bara eldar på om man talar om rasismen. Stämmer det? Obs tar del av president Koivistos presskonferens.

Om främlingshat i Obs 1989 - Spela upp på Arenan

Men bland flyktingarna och de som tar emot dem är upplevelserna andra. Flyktingar har stött på öppet hat och rasism. Vissa har t.om. blivit mordhotade.

Om rasism i vardagen - Spela upp på Arenan
Diskussion i Talking Heads - Spela upp på Arenan

Finland tar emot flera flyktingar

I början av 1990-talet började flyktingar komma till Finland i större grad än tidigare. Efter inbördeskrigen i forna Jugoslavien 1994 och i Somalia 1990 kom somalier, bosnier, serber och albaner till Finland.

Rasism mot flyktingar - Spela upp på Arenan
Om rasismen i Finland - Spela upp på Arenan
Kampanj mot rasism - Spela upp på Arenan

Rasismen har ökat på 2000-talet?

Karmela Liebkind har ofta anlitats för att tala om finländarnas främlingsrädsla. De uttalat rasistiska åsikterna är vanligare på små orter där det knappast finns invandrare och utlänningar.

Många talar om ett hårdnande klimat i Europa och Finland på 2000-talet, med högervindar och xenofobi. Journalisten Marianne Lydén har skrivit en bok om sannfinländarna med just titeln "Jag är inte rasist...".

Mot rasism i fotbollsvärlden - Spela upp på Arenan
Om rasismen i Finland 2012 - Spela upp på Arenan
Rebecka Holm får pris - Spela upp på Arenan
Att vara mörkhyad och finlandssvensk - Spela upp på Arenan

Vardagsrasism

Vardagsrasism är ett begrepp inom rasismforskningen, och handlar om sociala praktik och tankescheman som omfattas av en större grupp än den öppet rasistiska. Vardagsrasismen konstrueras ett "vi" och ur denna position bildas en uppfattning om de annorlunda, som avviker från "vår" normalitet. Denna upplevelse av en skillnad mellan "vi" och "de" uttalas eller praktiseras på något sätt. Detta får till följd att de som kategoriseras som annorlunda blir uteslutna. (Siegfried Jäger)

Mer om ämnet på Yle Arenan