Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Brand ombord på Viking Mariella 1990

Publicerad 09.10.2008 10:00. Uppdaterad 22.06.2016 14:08.

Den 4 augusti 1990 uppstod en ordentlig brand ombord på m/s Viking Mariella, ett av världens största och modernaste passagerarfartyg.

Branden uppstod hastigt och man trodde först den berodde på en explosion.

I 12 timmar låg m/s Mariella och drev manöverodugligt eftersom branden slagit ut både maskinrum och elektricitet. Vädret var lugnt och en massa fartyg låg i närheten med helikoptrar i beredskap. Viking Mariella bogserades sedan från Porkala nära sovjetiskt territorialvatten till Helsingfors i 12 timmar.

De 1400 passagerarna tog det med ro. Televisionerna slocknade, man kände röklukt och sedan gick brandalarmet på. Lugnt och behärskat begav sig passagerarna till räddningsstationerna väl omhändartagna av personalen.

Det var mycket trevligt, påpekar en svensk man, vi drack upp den medhavda spriten, först när den tog slut blev det jobbigt.

När man undersökt olyckan konstaderades att det inte var en explosion i fartygets maskin utan på grund av ett mekaniskt haveri där vevstaken trängde ut på grund av smörjningen och utsprutande olja antändes.

Haveriet skedde dock mycket snabbt. Inte ens automatlarmet hann gå på. Rederiet bedömde maskinfelet som mycket ovanligt.