Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Slaget vid Oravais

Uppdaterad 19.12.2015 17:20.

Finlands öde beseglades för 200 år sedan i Oravais, Österbotten. Slaget vid Oravais var det sista slaget på fastlandet i Finska kriget och blev blodigt och förödande för Sverige.

Slaget vid Oravais utkämpades den 14 september 1808 under Finska kriget. Slaget kom att bli det blodigaste i det Finska kriget och blev en avgörande rysk seger.

Ryssarna leddes av Jakov Petrovitj Kulnev. Generalmajor Adlercreutz svarade med de svensk-finska trupperna.

Nära på 7 000 man på var sida drabbade samman och stred från gryningen till skymningen. Efter att ha hållit stånd i flera timmar drog sig svenskarna tillbaka till huvudpositionen.

Vid denna inledande strid skadades den unge svenske artilleriofficeren Wilhelm von Schwerin dödligt medan han försvarade bron med sitt batteri. Han hyllas i en dikt som bär hans namn i Fänrik Ståls sägner

Sägnen säger även att det var bristen på ammunition för den svensk-finska truppen som avgjorde striden. Soldaterna fick plocka upp kulor och patroner som man redan en gång skjutit iväg. Kvaliteten på kulorna var även dålig för än i denna dag kan man hitta blykulor som är så lätta att de flyter på vattnet. Och krutet var förfalskat och utblandat med sand.

Den svensk-finska armén retirerade norrut, förstörde bron vid Ånäs för att ryssarna skulle ha svårare att förfölja dem, men förlusten var ett faktum. Slaget i Oravais blev den sista striden på den västra fronten i Finland.

Oravais Historiska förening har sedan 1993 rekonstruerat och spelat upp slaget vid Oravais. 1993 var presidentkandidat Elisabeth Rehn med som en Lotta Svärd, och 2008 har det gått 200 år sedan slaget.

Via länken kan ni se när Holger Spår deltar i slaget.

Text: Ida Fellman

Läs också