Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Slaget vid Aborrfors

Från 2008
Uppdaterad 19.12.2015 17:12.
Aborrfors - nyhetsinslag - Spela upp på Arenan

Den 21 februari 1808 anföll Ryssland Sverige via två anfallsvägar. Den ena var Aborrfors vid Kymmene älv.

Abborrfors (vid Kymmene älv, numera i Östra Nyland nära Strömfors och Lappträsk) var åren 1743-1809 gränsort mellan Sverige och Ryssland. Här fanns ett gränspostkontor och gränstull samt en gränsvakt av svenska och ryska trupper.

Abborrfors var den ena av två anfallsvägar när Ryssland angrep Sverige den 21 februari 1808 och därmed startade det Finska kriget. Den andra vägen var i Savolax.

Anfallet var menat som en överraskning, men generallöjtnanten Karl Nathanael af Klercker (befälhavare över försvaret) har redan den 1 februari fått en förvarning från den svenske ambassadören Kurt von Stedingk i Sankt Petersburg att ett ryskt anfall kan komma. I minus 30 graders köld utkämpades sedan slaget vid Aborrfors

Exakt 200 år senare iscensätter man slaget med ryssar och finnar, och TV-nytt har följt med. Historiker Olle Sirén intevjuas om Rysslands anfall mot Finland. Sirén menar att man förskönar bilden då man påstår att Ryssland oundvikligen måste anfalla p.g.a. freden i Tilsit. Ryssland var nog mycket intresserat av Finland också.

Text: Ida Fellman

Aborrfors - inslag i Närbild - Spela upp på Arenan

Läs också