Henry Parland: modern nu och för hundra år sedan

Henry Parland var en finlandssvensk poet och romanförfattare som dog som 22-åring. Hans texter lever vidare.
Informationsruta
Henry Parland var den äldste i en brödraskara på fyra, varav tre kom att bli författare. De andra som slog in på författarbanan var Oscar Parland och Ralf Parland.
Henry Parland (1908-1930) föddes i Sankt Petersburg, Ryssland, och dog i Kaunas, Litauen.
Svenska var egentligen inte Henry Parlands modersmål, utan det tredje språket efter tyska och ryska. Under åren i Grankulla och Helsingfors skrev Parland huvudsakligen lyrik. Vännen och poeten Gunnar Björling hjälpte honom med stilistik och stavning.
Henry Parland flyttade även in hos Björling och levde ett utsvävande konstnärsliv. Inför familjen angav Parland att han studerade juridik. Efter problem med ekonomin (växlar) skickades Henry Parland till sin onkel Tutti (Vasilij Seseman) i Kaunas, den tidens litauiska huvudstad.
I Kaunas skötte Henry Parland en lättare syssla vid det svenska konsulatet, men bekantade sig också med den ryska formalismen och filmen. Han skrev artiklar om film och formalism. Hösten 1930 insjuknade han i scharlakansfeber och avled endast 22 år gammal.
Till Henry Parlands mest betydande verk hör romanen Sönder. Parland påbörjade den i november 1929 i Kaunas. Sönder utkom efter författarens död, första gången 1932. Sedan dess har tre delvis olika utgåvor utkommit, senast 2005 i textkritisk utgåva av Per Stam.
I de här klippen får vi följa Henry Parland i Kaunas och texter och höra andra författare, forskare och släktingar om Parland.

Robert Åsbacka om Henry Parlands Sönder

Marcus Groth läser ur Henry Parlands Sönder

Henry Parland: Kaunas och modernism


