Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Fagervik gård

Från 2008
Uppdaterad 19.12.2015 14:26.
Otto von Frenckell - en sympatisk gårdsägare - Spela upp på Arenan

Fagervik bruk, som ligger i Ingå, är ett naturskönt område med ett rokokoslott. Men att förvalta godset nuförtiden är inte så lätt.

Informationsruta

Fagerviks bruk grundades 1646 av den svenska köpmannen Carl Billsten. Han byggde en masugn vid Ingå å. Man hämtade järnmalm från Sverige. Bröderna Hisinger köpte bruket 1723. De lät bygga en kyrka och 1773 en herrgård. Runt herrgården sträcker sig en stor barock trädgård, med en kinesisk paviljong från 1785 och ett orangeri från 1760-talet. Såväl Gustaf III och Alexander I har sovit i herrgården.

Det är mycket jobb med såg, jord- och skogsbruk, berättar den sympatiska gårdsägaren Otto von Frenckell.

Och hans arbetskamrater instämmer, om de förra ägarna och godsherrarna på Fagervik var distanserade och herrgårdsfolk är Otto von Frenckell som vem som helst i sin slitna vinterrock.

Och att ha en gård är inte billigt eller lätt. Familjen von Frenckell bor inte i den stora gårdsbyggnaden mera. Men man restaurerar och konserverar försiktigt med pietet men så att hus skall hålla.

Det må sen gälla de små stugorna Otto von Frenckell hyr ut, den kinesiska paviljongen från 1785 eller orangeriet från 1760-talet början. Föreningen Europa Nostra belönade restaureringen av orangeriet.

Text: Ida Fellman

Fagerviks kyrka - Spela upp på Arenan
Den kinesiska paviljongen på Fagervik - Spela upp på Arenan
Den kinesiska paviljongen på Fagervik - Spela upp på Arenan
Orangeriet på Fagervik får pris - Spela upp på Arenan
Till vilken kommun skall Fagervik höra? - Spela upp på Arenan