Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Kommunalvalet 2008

Från 2008
Uppdaterad 19.12.2015 14:18.
Slutet på valvakan, Åbo och Helsingfors - Spela upp på Arenan

Centern, sdp, vänsterpartiet och sfp blev de fyra förlorarna i kommunalvalet 2008. De största vinnaren blev samlingspartiet och framför allt sannfinländarna med ordförande Timo Soini.

Centern backade bland annat hela åtta procentenheter. Centern är ett splittrat parti, säger expertkommentator Göran Djupsund och tror att det är därför partiet backar i hela landet.

Också socialdemokraterna förlorade stort, med tanke på att de dessutom sitter i opposition. Men ordförande Jutta Urpilainen talar bara om en avvärjningsseger och vill dessutom tacka alla väljare, kommunalvalskandidater och de som hjälpt till.

Samlingspartiet och sannfinländarna blev de stora segrarna i kommunalvalet. Samlingspartiet är nu landets största parti med 23,4 procent av rösterna, vilket är det bästa resultatet någonsin för partiet. Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen tror att en orsak till partiets framgångar är att kampanjen förts i en positiv anda och att partiet har visat framtidstro.

De gröna gick om vänsterförbundet med 8,9 procent av rösterna, mot vf:s 8,8 procent, och blev det fjärde största partiet i landet.

Sannfinländarna (5,4 procent) gick om svenska folkpartiet (4,7 procent). Sannfinländarna stärkte sin ställning särskilt i Nyland där partiet gick framåt med sex procentenheter jämfört med senaste kommunalval. I hela landet gick partiet framåt med 4,5 procentenheter. Kristdemokraterna fick 4,2 procent.

Om sannfinländarna hamnar på samma nivå som de gröna, sfp och de andra småpartierna har det hänt något betydelsefullt i den finländska politiken, säger Yles kommentator Göran Djupsund. Partiordförande Timo Soini har erbjudit en plattform för de missnöjda, säger Djupsund och tillägger att det är tack vare den karismatiska Soini som partiet lyckats samla så många röster.

Valdeltagandet i hela landet var 67,9. Nästan 10 procentenheter mer än i kommunalvalet 2004.

Text: svenska.yle.fi/nyehter och Ida Fellman

Kommuner i Östebotten - Spela upp på Arenan
Sannfinländarnas valvaka - Spela upp på Arenan
Kommunalvalet i Sibbo - Spela upp på Arenan
Kommunalvalet i Svenskfinland - Spela upp på Arenan
Urpilainen, Vanhanen och Katainen intervjuas - Spela upp på Arenan
Timo Soini intervjuas - Spela upp på Arenan

Läs också