Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Om finlandssvenskar för finnar

Från 2008
Uppdaterad 17.02.2015 09:47.
Om finlandssvenskar (textat) - Spela upp på Arenan

Det här är ett ambitiöst och gripande program om hur det är att höra till en finlandssvensk minoritet i ett finskt Finland.

Birgitta Boucht, aktiv inom fredsrörelsen och feministerna berättar om hur hon inte riktigt har en identitet i Helsingfors. När hon talar finska blir hon en tråkig och sorgsen figur, mycket sämre. Inte den hon vill vara.

Birgitta Boucht menar dock att fredsrörelsen och feminismen i Finland har uppstått genom finlandssvenskarna, för de har kontakter i Sverige.

I programmet intervjuas också svenska folkpartisten Victor Procopé från de högre samhällsklasserna. Han påpekar att han aldrig skulle kunna ha en feminist som hustru.

Men även om det finns en del finlandssvenskar i de övre klasserna är många "helt vanliga små människor". Vi får träffa den kristna familjen Sandberg i Österbotten, fiskaren Birger Holmberg från Nagu och den arga författaren Anna-Lisa Sahlström.

Dessutom får vi höra belysande citat ur den finlandssvenska litteraturen, tyvärr dock på finska, bl.a. Jörn Donner, Christer Kihlman, Erik Granvik.

Och också rockmusikern Viktor Hurmio får säga sitt om finlandssvenskhet.

Text: Ida Fellman