Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Högholmens flamingor

Uppdaterad 01.04.2015 10:13.

1986 försökte man locka flera besökare till Högholmen genom att förbättra burarna och förhållandena för t.ex. flamingorna. I april 2010 dödades alla djurparkens sexton flamingor av en räv.

Tv-nytt besöker Högholmen 1986 och får se Högholmens nyinköp. Man berättar också att burarna skall förstoras för många av djuren.

Alla Högholmens sexton chileflamingor dödades den 9 april 2010. Chileflamingon tål kyla bra och därför hålls de ute så mycket som möjligt och flamingorna hade därför flyttats ut. På Högholmen uppger man att flamingorna vanligen hålls inomhus under natten. Nu undersöker man varför de befann sig utomhus.

En räv hade gått över isen, hoppat över stängslet till fåglarnas inhägnad och dödat dem. Räven hade betett som i en hönsgård och dödat alla flamingor omkring sig, berättar djurgårdssekreterare Ulla Rosqvist.

Den äldsta flamingon som dödades var 48 år gammal. En av fåglarna kläcktes på Högholmen 1998. Under sina 30 år på Högholmen har Ulla Rosqvist aldrig varit med om att en hel art dödats och på så sätt försvunnit från djurparken. ”Det är klart att det känns tungt

Det är oklart när nya flamingor kan komma till Högholmen. Flamingon är ett flockdjur och därför måste Högholmen köpa minst fem på samma gång. Annars mår inte fåglarna bra.