Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jehovas vittnen

Från 2009
Uppdaterad 18.12.2015 15:25.

Vad är Jehovas vittnen?

28:26

Jehovas vittnen är kända för dörrknackande, vapenvägran och att vägra ta emot blodtransfusioner. Hurudan är deras gudssyn?

Informationsruta

Ett bibelsällskap på 1870-talet med Charles Taze Russel som medlem skapade grunden för Jehovas vittnen. Gruppen kallades av vissa för "russellianare”. År 1931 antog sällskapet namnet Jehovas vittnen som de grundar på ett avsnitt från Jesaja.

Jehovas vittnen betonar även vikten av att använda guds namn, vilket man uttalar Jehova, med betoning på sista stavelsen.

I Finland är Jehovas vittnen det tredje största (registrerade) religiösa samfundet. 2008 hade rörelsen nästan 19 000 medlemmar.

Enligt samfundets tro kommer den nuvarande världsordningen att förintas. Alla får möjlighet att leva ett evigt liv i ett jordiskt paradis om de går efter Jehovas vilja.

Det finns idag omkring 103 000 församlingar (fördelade i omkring 236 länder) som samlas i sina lokala Rikets salar. Varje församling håller fem möten vid två tillfällen varje vecka dit allmänheten inbjuds.

Organisationen ger ut tidskrifterna Vakttornet på 174 språk och Vakna! på 82 språk. I sin mission, som till stor del sker genom direkt kontakt med människor och dörrknackning delar man ut dessa tidskrifter.

Jehovas vittnen tar allvarligt på Bibelns syn att livet är heligt och kan därför inte tänka sig att delta i krig, göra abort eller använda skadliga ämnen såsom tobak eller droger. Blodet är för dem en symbol för livet och därför heligt. Det får inte när det har lämnat en kropp tillföras någon kropp igen. Det är orsaken till att Jehovas vittnen vägrar att ta emot blodtransfusioner.

Man har ofta gjort sig lustig över Jehovas vittnen, så också här i Morjens sketch. Men sketchgänget missar en poäng när de visar personer som är tvungna att betala för tidskrifterna som Jehovas vittnen brukar dela ut, ibland t.om. med milt tvång!

Text: Ida Fellman

Jim Knief missionerar - Spela upp på Arenan
Jehovas vittnen har sommarmöten - Spela upp på Arenan
Sommarkonvent i Ishallen igen - Spela upp på Arenan
Sommarkonferens och protester - Spela upp på Arenan
Jehovas vittnen och värnplikten - Spela upp på Arenan

Varför gör inte Jehovas vittnen värnplikten?

3:24
Morjens sketch om Jehovas vittnen - Spela upp på Arenan

Läs också