Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Scientologirörelsen - världens farligaste sekt?

Uppdaterad 22.04.2015 13:01.

Är scientologirörelsen farlig? Inte ens medlemmarna vet vad rörelsens läror går ut på. Varför granskas inte sekten i Finland?

Scientologi är en religionsliknande livsåskådning skapad av den amerikanska science fiction-författaren L. Ron Hubbard. Hubbard utvecklade scientologiläran 1952 utgående från hans tidigare system för självhjälp, dianetik.

Hubbard lade också grunden för den hierarkiska scientologirörelsen med den första scientologikyrkan i december 1953. Scientologikyrkans organisation är ett komplicerat nätverk av organisationer och företag.

Scientologi använder sig av auditing med en s.k. e-mätare för att klassifiera människors personlighet. Med scientologin skall man lära sig hantera livsproblem och uppnå lycka. Metoderna lärs ut genom kurser och behandlingar i olika nivåer som scientologikyrkan tillhandahåller mot betalning. Information om innehållet i de högre nivåerna hålls hemlig för allmänheten och medlemmar på lägre nivåer.

Scientologirörelsen har kritiserats mycket. Före detta medlemmar, journalister, rättsväsendet och flera regeringar har beskrivit kyrkan som en sekt och en organisation med ett kommersiellt intresse som utnyttjar medlemmarnas goda tro. Scientologikyrkans företrädare har gjort sig kända för att aggressivt försöka tysta all debatt om rörelsen och dess metoder på bl.a. Internet.

I Finland, såsom i många andra länder, får scientologikyrkan inte fungera som religiös rörelse. I Kanal två diskuteras scientologin i Finland och vad rörelsen går ut på. Karl-Erik Nylund menar i sin bok om sekter att scientologirörelsen är världens farligaste sekt, både mentalt och för ekonomin. Han menar att människor går med i rörelsen för att de tror att det är fråga om en terapi, i början ganska billig. Men priserna blir högre och högre, och så blir du ekonomiskt fast.

En som blivit utsatt för scientologernas smutskastning är psykolog Sointu Talvitie som gått hårt ut mot sekten och deras s.k. psykologiska test.

På 1980 och 1990-talet var scientologin på topp, och rörelsen har också många kända medlemmar.

Text: Ida Fellman

Läs också