Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Barns tänder angrips av godis och växer snett

Från 2013
Uppdaterad 29.02.2016 15:28.
Hos tandläkaren - Spela upp på Arenan

Tandborsten är rätt, godis och läsk fel. Råden är ständigt lika aktuella och barns tänder sätts under kontrollspegeln i alla dessa filmer.

Tomas är bara ett halvt år gammal när han första gången träffar tandläkaren på barnrådgivningen 1975. Tandläkaren tittar med mamma på tandanlagen och så lär man sig om bra mat: grönsaker, kött, fisk, ägg, bröd, mjölk. Pastiller, karameller, slickstickor och läsk är riktigt hemska! Det är bra att genast lära sig att inte tycka om sött.

Lena, 1 år gammal, har redan åtta tänder, hon får en tandborste. Hon skall lära sig tycka om att använda tandborste. Carola, som är tre år, har fått alla sina mjölktänderna. Hon får lära sig att borsta sina tänder. Men mamma och pappa bör hjälpa. Tandläkaren visar hur man skall borsta sina tänder och kontrollerar barnens tänder.

Kajsa skall få en plomb slipad hos tandläkaren. Ina har tidigare fått sina tänder lappade många gånger. Nu skall de kontrolleras med en spegel. De penslas med fluor. Anne har en tand som ska lappas, hon får bedövning med en stor spruta och så börjar borrandet.

Förut använde man alltid amalgam, nu är det fråga om en plastmassa. En likadan informationesfilm men med närbilder av tänder och "tandtroll" är Tänderna våra vänner.

På 2000-talet har barnen nästan sämre tänder än på 1970-talet. Varje kommun sköter barn på olika sätt. Och tandhygienen har inte gått framåt. Det är föräldrarna som måste se till att barnen tvättar tänderna, går till tandläkaren och annat. Finländska ungdomar är slarvigast med att borsta tänderna inom EU.

De flesta barn har hyggliga tänder, men det finns en grupp barn som har stora tandvårdsproblem, berättar övertandläkare Kaj Rönnberg. Att ha vita tänder är inte det viktiga, utan att de är hela och rena! Det eviga småätandet och att man dricker saft och läsk är farligt för tänderna. I vissa skolor har man tagit bort godisautomater för att barnens tänder skall bli bättre.

Men barn har inte bara problem med karies och plomber, också bettproblem och sneda tänder kan kräva åtgärder. Många förknippar sin barndom med tandställning. Vissa har så svåra bettproblem att de genomgår år med nattdrag, järnvägar och gummiband. Nuförtiden börjar man ibland tandregleringen redan med mjölktänderna, med en s.k. aktivator berättar Katri Keski-Nikula, övertandläkare på VCS Tandpoliklinik.

Att lida av tandläkarskräck är inte roligt. Jenny, 8 år försöker bli av med sin rädsla för tandläkare.

Tänderna våra vänner - Spela upp på Arenan
Om tänder, tandreglering och karies - Spela upp på Arenan
Jag är rädd för tandläkare - Spela upp på Arenan

Läs också