Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Riksdagsvalet 1987

Från 2011
Uppdaterad 13.04.2015 10:29.
Valvakan 1987 (början) - Spela upp på Arenan

Inför riksdagsvalet 1987 levde Finland i högkonjunktur. Arbetslösheten var låg. Då kunde vänstern och högern förenas i regering.

Informationsruta

Valdeltagandet 76,4 %
Riksdagen:
Finlands socialdemokrater 56
Samlingspartiet 53
Centern 40
DFFF 16
Svenska folkpartiet 13
Finlands landsbygdsparti 9
Finlands Kristliga förbund 5
Gröna förbundet 4
Demokratiskt alternativ 4

Vi följer med de spännande resultaten från riksdagsvalet 1987. I valvakan fungerar datorerna klanderfritt och vi får bildbörs med nya och gamla ansikten som valts in i riksdagen.

Riksdagsvalet 1987 blev framgångsrikt i synnerhet för samlingspartiet. De höjde sina mandat från 44 till 53.

Den största förlusten led DFFF vars mandat föll från 27 till 16. Också Finlands landsbygdsparti led stora förluster. Partiets mandat i riksdagen gick ner från 17 till 9 stycken

Regeringsförhandlingarna hade föregåtts av ett s.k. kassaskåpsavtal. Centern, samlingspartiet och svenska folkpartiet hade tillsammans med industripampar gjort ett avtal där de kom överens om att samarbeta i regeringsförhandlingarna.

President Mauno Koivisto hade fått höra om avtalet och valde bankdirektör Harri Holkeri som den som skulle föra förhandlingar om regeringen.

Holkeri förde diskussioner med SDP och man skapade den första blåröda regeringen. I den hade samlingspartiet 7 ministrar, sdp 8 ministrar , sfp två ministrar och FLP 1 minister.

Samlingspartiet, som hade suttit 21 år i opposition var nu med i regeringen. Och högern och vänstern samarbetade nu mot Centern.

Claes Andersson från DFFF kritiserar hårt den högerpolitik han väntar sig.

Valvakan 1987 (slutet) - Spela upp på Arenan
Den nya riksdagen - Spela upp på Arenan

Läs också