Kroppsaga av nordiska barn 1966

"Nog behöver barn stryk, spö och piska, annars lär de sig inte respekt och rädsla!" Slog faktiskt de flesta sina barn på 1960-talet i Norden?
Informationsruta
Den finska lagen utmätte inga straff för "lindrig misshandel" i familjer 1966. Att aga sina barn blev förbjudet i lag i Sverige 1979 och i Finland 1984.
Danmark var det enda landet i Norden som tillät aga i skolan 1966, men i familjer var det vanligt. Det ser vi i gallupar i Helsingfors, Naestved och Vällingby: "bara man inte slår så barnet blir skadat". I Norge vill dock medborgarna inte slå sina barn.
Också bland de unga finns det de som tycker aga är bra, särskilt har man en uppfattning att man bör slå ungdomsbrottslingar.
Överläkare Gösta Harding säger uppgivet att de flesta pojkar på ungdomshem har fått mer stryk än barn i allmänhet.

"Jag har blivit slagen, och bra har det gått", är en vanlig villfarelse. Överläkare Gösta Harding påpekar att kroppsagan går vidare från generation till generation.
Många vuxna begriper inte hur mycket, eller egentligen lite, ett barn tål. Det kan barnkirurg Theodor Ehrenpreis på Karolinska sjukhuset och den norska överläkaren Fredrik Mellbye intyga.
Och vad det psykiskt kan föra med sig förstår ingen förälder.
Polisen Kosti Vasa tycker att aga hjälper mot alla disciplinsproblem och all ungdomsbrottslighet: "Ett barn bör lära sig att om det gör något ont får det ödesdigra följder"
Men barnträdgårdslärare Aino Soine menar att inget barn behöver stryk.