Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Brödköerna under "laman"

Uppdaterad 16.01.2016 17:30.

Under recessionen på 1990-talet kablades nyheter om svält i Finland ut internationellt. Regeringen och riksdagen slog ifrån sig, men för vissa var välgörenheten nödvändig.

Brödköerna är en livsnödvändighet för många, men också en tyst demonstration säger Frälsningsarmens soldat Gun-Viv Glad-Jungner. Hannele Meinander som tar emot mat påpekar att det inte är något att skämmas för. Om ens barn svälter bör man skämmas.

Men social- och hälsovårdsminister Jorma Huhtanen ordnar en presskonferens för utländska journalister för att "rätta till Finlandsbilden".

Fem år senare har brödköerna inte minskat, trots att det går så bra för Finland.

Riksdagsledamot Kimmo Sasi (Saml) tycker inte att någon i Finland svälter; utkomststödet på 2000 mk bra räcker bra till mat och bostad. Socialarbetare Anita Pesonen menar dock att det blir ett fattigt och torftigt liv att leva på minimiunderstödet.

Fyrahundra människor i en brödkö talar sitt tydliga språk, tycker de frivilliga Rainer Lindgren och Paavo Kaijomaa som delar ut mat.

Är det då så att staten vill dra sig ur och ge över ansvaret till kyrkan och Frälsningsarmen? Finansminister Niinistö och undervisningsminister Heinonen har kommit med sådana uttalanden. Nej, nej, nej säger Kimmo Sasi. Redaktör Hasse Sundqvist diskuterar med kyrkoherde Kaj Engström om fattiga människors behov och om kyrkan skall vara den som hjälper de fattiga.