Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Systrarna i Maxmo

Från 2009
Uppdaterad 28.09.2016 16:23.
Reportage om Ester och Elsa Nyman (utdrag) - Spela upp på Arenan

Systrarna Ester och Elsa Nyman i Maxmo lever tillsammans utan moderna bekvämligheter. Ester och Elsa är dessutom döva, blinda och stumma.

Ester och Elsa har levt tillsammans i stugan i Heidona i hela sitt liv. I familjen fanns tidigare också två andra barn, Hilma och Robert.

Alla barn var döva från födseln, och de hade därför ingen muntlig kontakt med omvärlden, utan kommuncierade med teckenspråk. Hilma blev sängliggande i 12-årsåldern och sköttes först av modern, och när hon dog av systern Ester.

Systrarna Ester och Elsa blev synskadade i tonåren på grund av en obotlig ögonsjukdom, men de hann gå skolan färdigt. Ester har varit helt blind i 30 år, medan Elsa kan skilja mellan ljus och mörker, och uppfatta skuggor och konturer.

I stugan finns inga bekvämligheter. Men man sköter sina egna sysslor, går tillsammans till butiksbussen, den ena städar och den andra bär in vatten och hugger ved.

Systrarna kommunicerar med varandra på sitt eget teckenspråk, men mest pysslar de på med sitt. Kontakten med omvärlden sker genom förmyndarens fru, Valdine Nordling. Valdine Nordling berättar och tolkar.

Och alla är så snälla, och livet består av små ljusglimtar och högtidsstunder. Glädjen står högt i tak när Algot Strömsholm kommer på besök. Han kan kommuncera med dem på teckenspråk, och dessutom hämtar han doftande blommor. Sedan tar han dem på kläduppköp och till kyrkan.

Pastorn diskuterar med systrarna om hur det skall bli då de blir gamla och sjuka. De vill inte flytta till ålderdomshemmet Åvik, de har det så lugnt och skönt hemma.

30 år senare frågar redaktör Christine Saarukka om Tor Ahlstrand vet hur det gick sen för systrarna. Jo, i slutet av 80-talet hamnade de på ålderdomshem. Ester dog 1990 och Elsa 1996. Redaktör Tor Ahlstrand berättar hur de kommunicerade. Ena systern hade armen i gips, så kommunikationen var lite svårare än vanligt.

Hur gick det sedan? - Spela upp på Arenan

Tor Ahlstrand blir märkbart berörd och berättar dessutom att systrarna blev idiotförklarade på 1920-talet, men de var två skarpa och intelligenta kvinnor.