Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Kvistiga frågor 1968

Uppdaterad 24.02.2020 14:28.
en gammal tv

Den patenta radiorösten Gustaf Laurent svarar här på lyssnarnas frågor om femdagarsvecka, vedförsäljningoch om blindas rätt till gratis tv.

Gustaf Laurent börjar med sin käpphäst: femdagarsveckan. Enligt Laurent är sexdagarsveckan så mycket trevligare.

Visst är det skönt med femdagarsvecka under den ljusa och vackra tiden, men vad gör man med en ledig lördag under det ruskiga vinterhalvåret. Finlands klimat är inte lämpat för femdagarsvecka året om. Jordbrukare och fiskare jobbar hårdare och mera naturligt, och därför får de inte stress och magsår.

Så går Laurent över till frågorna. "Fru Frågvis" undrar om det är rätt att en andelsaffär höjer priset på ved, trots att man har lagret fullt av ved. Laurent tar upp stabiliseringslagen och kollektivavtalen.

Hur är det med sjukdagpenning, folkpension och rika äkta hälfter, undrar "Västnylänning". Laurent tar upp den knepiga frågan.

Den sista frågan är kvistig och egendomlig, tycker Gustaf Laurent, eller är den ett skämt? "Lyssnande fru" undrar om blinda skulle kunna få slippa betala tv-licens. Laurent svarar kort på frågan: den som har en tv måste betala tv- och radiolicens. Och vill någon verkligen endast lyssna på vad som kommer i tv? Vad gör en blind med tv, undrar Gustaf Laurent. Det är ju som om en döv skulle skaffa radio, och vilja slippa radiolicens.

Text: Ida Fellman