Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Finlandssvensk och döv

Från 2009
Uppdaterad 02.11.2015 13:39.
Caroline hör inte - Spela upp på Arenan

På 1970-talet i Borgå dövskola övar man sig mycket att lära sig tala. Men det är inte så lätt när man inte hör, konstaterar redaktören.

I reportaget Caroline hör inte från 1972 följer vi Caroline och hennes klass i dövskolan i Borgå. För en hörende verkar det osannolikt att de små barnen skall lära sig både tala, läsa, skriva och allt annat man bör lära sig i skolan.

Caroline kämpar på och filmen låter oss delta i hennes dag. På slutet får de döva barnen delta i gårdsfest med grillkorv och saft.

I programmet De hör inte från 1976, får vi mera fakta om döva i Svenskfinland.

De hör inte - Spela upp på Arenan

Vad beror det på att barn blir döva? Ärftliga orsaker, moderns infektionssjukdomar under graviditeten, barnets sjukdomar (hjärnhinneinflammation, kroniska öroninflammationer) eller okända orsaker.

Per, Linda, Barbara och deras familjer får komma till tals. Barnen är inkvarterade på internatskola i Borgå, den äldsta dövskolan i Finland. Man ser inte så ofta sina föräldrar, i synnerhet inte lilla Barbara som är hemma från Haverö, Nagu i Åbolands skärgård.

Också här lär man sig att tala, men här diskuteras också om det är bra och hur svårt det är. Det är ungefär 25 % som lär sig tala riktigt förståeligt, säger rektor Greta Wisuri

Pers föräldrar är båda döva och har därför en annan inställning till dövhet. Pers yngre bror hör och måste tolka en hel del. Pers föräldrar är inte glada över att Per måste fortsätta sin skolgång i Sverige. Familjen talar också om hur man behandlas som döv.

Nuförtiden är det finlandssvenska teckenspråket på väg att dö ut. Finlands sista finlandssvenska dövskola lades ner år 1993 och endast Ytteresse skola i Pedersöre erbjuder delvis undervisning på finlandssvenskt teckenspråk. Se länken för mera information.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan