Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Av annan sort: zigenare

Från 2011
Uppdaterad 07.04.2017 15:01.
Reportage om zigenare (delvis på finska) - Spela upp på Arenan

Är romerna av en annan sort än vi? Det tar ett barnprogram från sextiotalet reda på. Vi skall lära oss att leka med andra, oberoende av hur de ser ut.

En viktig roll för barnprogram i tv:n har varit att informera barn om hur andra har det och göra barnen toleranta. Men det är inte alltid lätt.

Vi får följa med en vanlig hemmafrus sysslor, med bakning. Men plötsligt ringer det på dörren och en romsk kvinna stiger på för att sälja dukar. Hemmafrun ursäktar sig för sitt ostädiga hem.

På gården börjar barnen leka med varandra. Barnen försöker vara toleranta: "Också ne**r-dockan behöver en mamma som sköter om den, inte kan den ju rå för hur den ser ut (...). Man måste också vara snäll mot dem som inte har ben." De romska barnen tittar tyst på, tills alla går in för kaffekalas.

Vi får höra om zigenarkvinnornas kläder av den romska kvinnan, fru Dagmar Berg. Vi besöker också hennes hem. Fru Berg har aldrig gått i skola, så hon kan varken läsa eller skriva eftersom zigenarna flyttar omkring så mycket. Men hennes barn och barnbarn har lärt sig. Zigenarna är mycket friare, men har svårt att få bostäder. Zigenarbarnen leker hellre med hundar och kattor.

Det finaste i filmen är kanske när de romska barnen framför en engelsk rocklåt på en gammal bil.

Text: Ida Fellman