Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Att vara rom i Jakobstad 1970

Från 2009
Uppdaterad 25.10.2016 12:25.
Inslag om romer i Jakobstad - Spela upp på Arenan

Hur är det att vara rom i småstaden Jakobstad? Hur behandlar staden sina romer?

Kalle Sahlgren har intervjuat romer och andra invånare i den lilla idylliska staden Jakobstad. 1970 fanns det 130 romer i Jakobstad, ingen annan stad hade så många romer per invånare. Har de jobb? Och bostäder?

Villaägarna vill inte att en gammal lärarbostad skall bli bostäder för zigenarna, för då sjunker värdet på deras bostäder och deras barn har inga lekplatser. Taxichauffören Rafael Niemi (sdp) har formulerat ett brev till statsdirektör Hans Finne där zigenarna kallas pack.

Men de flesta av zigenarna har inte arbete och då är det inte lätt att få bostad heller. Är det för att de är zigenare, frågar sig Karl Sahlgren. På Schaumans lär man inte vilja ha varken zigenare eller Evijärvibor. Men Thor-Ulf Windt menar att åtminstone Evijärvibor har de många av på fabriken. Inte heller zigenarna diskrimineras på grund av sitt folkslag, men många av zigenarna saknar utbildning och uthålligt, menar Windt.

Är romerna lata och kriminella som många av invånarna på torget påstår? Också de som vill ge dem bostäder vill inte ha dem i närheten.

Manne Svart har bott 13 år i Jakobstad i en stuga på 22 m2 med sin stora familj. Och detsamma gäller de flesta romska familjer Karl Sahlgren intervjuar.

Det är inte vanligt med äktenskap mellan zigenare och vita. Vihtori Palmroth är en av de få som gått mot strömmen. Han har också anpassat sig till ett s.k. normalt liv.

25.10 2016: Några namn har korrigerats

21.12 2021 Ordet zigenare används här frekvent och inte i pejorativ betydelse

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan