Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Klass 9 A

Från 2009
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Dokumentär om klass 9 A i Lönkan - Spela upp på Arenan

Klass 9 A i Lönkans högstadium är hopplös. De flesta lärare orkar inte ens försöka lära eleverna något. Och hur skall man få dem att bli motiverade och ta hänsyn till varandra?

"Vi är nu bara en sån klass att alla automatiskt får 6 i uppförande", säger Andreas af Enehielm. Julle Blom påpekar att allt bara är kaos för det mesta.

Andreas mamma Cris af Enehielm försöker på sitt sätt hjälpa klassen. Genom att sätta upp pjäsen "Klassfienden" tillsammans med ungdomarna. Trots att samhället är så ungdomsfixerat finns det ingen som litar och tror på de unga, säger hon. Skolan borde vara den finaste paikkan att vara på.

Hjälper hennes projekt klassen? De flesta av killarna menar att den har gjort det. Men flickorna tycker inte man kan se någon större skillnad. Kanske man känner varandra bättre. Man säger nu bara att det blivit bättre för att göra lärarna lite nöjda.

Men Joakim Runeberg säger att det har varit fint att känna att man inte bara gör och är skit. Ett message är också att man inte skall lämna barn ifred utan ta hand om dem.

I Eero Walléns dokumentär om klass 9 A i Lönkans högstadium känns det som att man går in i en tonårings värld och vardag.

Text: Ida Fellman

Mer om ämnet på Yle Arenan