Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Hörspel: Anna-Lisa av Minna Canth

Från 2009
Uppdaterad 17.03.2017 15:25.

"Skyll inte på Gud om mannen skapat en värld där det inte finns plats för kvinnor", menar Minna Canth. Huvudpersonen Anna-Lisa i Canths pjäs har dödat sitt nyfödda barn och begravt barnet i tysthet. Men Anna-Lisas tragiska öde är inte ovanligt, utan mycket följdriktigt.

Informationsruta

Minna Canth (1844-1897) var en av sin tids viktigaste påverkare i samhället. Hennes livsarbete har främjat jämställdheten och möjligheterna för kvinnor. Hon skrev många pjäser, debattartiklar och noveller. Minna Canths dag den 19.3 är den enda flaggdagen för en kvinna i Finland. Dagen infördes 2003.

Minna Canth (1844-1897) jobbade länge på pjäsen Anna-Lisa om ett tragiskt, men vanligt kvinnoöde på 1800-talet. Pjäsen baserar sig på ett verkligt fall om en mors mord på sitt barn.

I Finland var barnamord belagt med dödsstraff fram till 1862. Efter det kunde straffen vara tvångsarbete, fängelse eller deportation till Sibirien. Av de kvinnor som satt på tukthus hade hälften begått dråp på barn.

Här hör vi pjäsen Anna-Lisa i ett radiohörspel från 1984 i bearbetning av Annie Sundman och regi av Helen Elde.

Huvudpersonen Anna-Lisa (Ann-Cathrine Fröjdö) är en ung kvinna som dödat sitt nyfödda barn som 15-åring. Brottet kommer upp i dagen då hon skall gifta sig fyra år senare med sin fästman Johannes (Sixten Lundberg).

Mitt under bröllopsförberedelserna får Anna-Lisa besök av mannen till barnet, Mikko (Michael Budsko)och av hans mor Husso (Soli Labbart).

Husso hjälpte Anna-Lisa efter mordet och har behållit hemligheten.

Nu hotar Mikko och Husso att avslöja allt om inte Anna-Lisa gifter sig med Mikko.

Men Anna-Lisa erkänner hellre brottet som hon lidit av så länge, än gifter sig med en man hon inte (längre) älskar och som har bedragit henne.

Straffet får Anna-Lisa genomgå ensam; Mikko behöver inte stå till svars varken för att ha förfört henne eller lämnat henne då hon behövde honom.

I Finland var barnamord belagt med dödsstraff fram till 1862. Efter det kunde straffen vara tvångsarbete, fängelse eller deportation till Sibirien. Av de kvinnor som satt på tukthus hade hälften begått dråp på barn.

Radioteater