Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Mums: Julgodis

Uppdaterad 21.12.2016 14:44.

Ebba, Anki och Tony pysslar och bakar godsaker till julen. Det blir lussekatter, marsipangodis och vad Ebba aningslöst kallar negerögon.

På en uppsittarkväll gör man godsaker och pyssel till julen.

Tittarna får recept och råd på många olika formers lussekatter: lindebarn, Gullvagn, prästens hår, bockens horn, lussekatt.

Negerögon kallar Ebba Åhman utan att tveka godisknapparna de knådar ihop. Godisknapparna liknar negerögon, enligt Ebba, och hon ser inget fel i att kalla dem vid detta i våra öron och ögon mycket underliga namn.

Negerögonen görs av pudersocker med pepparmyntssmak. Degen formas till stora vita ögon och chokladknappen blir den bruna pupillen.

Marsipangodiset påminner om negerögonen men är marsipan doppat i choklad.

På en uppsittarkväll där man pysslar julgotter blir man själv mycket hungrig. Därför har Ebba och barnen på förhand gjort pinnmat som är instuckna i en limpa och rödkål.

För att det skall se riktigt vackert ut har de satt foliepapper runt. På stickorna finns ananas, leverkorv, gurka, korv, sallad. "Ja-a säg den som inte tycker om stekt knackkorv", påpekar Ebba. Och det blir ingen disk, och så kan man också äta upp limpan och rödkålen.

På uppsittarkvällen smakar det också gott med te att dricka.

Text: Ida Fellman