Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

The Pirate Bay

Från 2009
Uppdaterad 13.03.2015 14:47.
Dokumentär om The Pirate Bay - Spela upp på Arenan

Från en liten server i Mexiko till 25 miljoner användare på några år. Vad är Pirate Bay?

Informationsruta

Stockholms tingsrätt meddelade sin dom den 17 april 2009: det blev en fällande dom och de åtalade skall betala 30 miljoner kronor i skadestånd. Samtliga fyra åtalade har också dömts till ett års fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Men eftersom domaren kanske var jävig gick fallet vidare till hovrätten i september 2010.

The Pirate Bay är världens största tracker med närmare 25 miljoner användare, som delar ut mer än en miljon Torrent-filer.

Mjukvaran till The Pirate Bay heter OpenTracker. Trackerns uppgift är att hålla reda på de olika IP-adresser där olika delar av den sökta innehållsfilen finns tillgängliga för nedladdning. Med hjälp av en torrentfil kan en BitTorrent-klient hjälpa användaren att hitta dels användare som har innehållsfiler för nedladdning och dels användare att ladda upp innehållsfiler till. Själva fildelningen (ned- och uppladdningen) utförs av användarnas klientmjukvaror, oberoende av The Pirate Bay.

The Pirate Bays första datorer installerades i ett serverrum hos ett mexikanskt företag. Efterhand som verksamheten växte flyttades den till Göteborg. Sedan starten har The Pirate Bay varit en nagel i ögat på underhållningsindustrin som säger sig förlora miljardbelopp på grund av The Pirate Bay.

The Pirate Bay har bedrivit en verksamhet med hög profil. Personerna låter sig fotograferas av pressen, och ideologin bakom trackern är mycket upphovsrättskritisk.

Rättegången mot The Pirate Bay inleddes den 16 februari 2009 i Stockholms tingsrätt och föregicks av en husrannsakan mot det stockholmsbaserade webbhotellet PRQ och BitTorrent-trackern The Pirate Bay den 31 maj 2006. I tillslaget beslagtog polisen servrar, datorer och annat potentiellt bevismaterial.

Thomas Lindh har gjort en förtjänstfull dokumentär om The Pirate Bay, där vi får höra olika sidor av saken.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan