Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Göran Schildts resor med Daphne

Uppdaterad 04.04.2017 13:37.

I Odysseus fotspår och Medelhavet runt. Till tråkiga orter i Sverige och som den första att segla genom "järnridån". Göran Schildt och Daphne upplevde mycket tillsammans. Och vi följer i deras kölvatten

Daphne ritades av ingenjör Jarl Lindblom till långfärdsbåt för läkare Mustelins familj. Daphne blev klar från Åbo Båtvarv 1936.

År 1947 köpte Göran Schildt Daphne. Han seglade med henne till Medelhavet i Odysseus fotspår, i Jasons fotspår genom järnridån. Varje år seglade han med Daphne minst tre-fyra månader och skrev också böcker om sina resor.

Med på båtarna seglade bl.a. arkitekt Alvar Aalto.

Göran Schildt ägde Daphne ända fram till 1984 då han sålde henne till ett ungt tyskt par, Joakim och Petra Frizt. De seglade med henne i över tio år.

Lasse Pöysti och Ralf Långbacka seglade längs Daphnes rutt i den grekiska arkipelagen. Under färdens gång påminner de sig händelser och tankegångar såsom de skildras i Göran Schildts bok "I Odysseus kölvatten".

Resenärerna möter också Schildt själv på hans hemö Leros.

I slutet av 1990-talet grundades föreningen Pro Daphne r.f. för att få Daphne till Finland, men innan man fick hit henne skadades hon i en orkan i Karibiska havet och hamnade sedan under en container i Florida. Daphne var i ett mer än bedrövligt skick när hon kom hit.

Numera är Daphne renoverad och kan beses i museet Forum Marinum i Åbo.