Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Tove Jansson talar om barndomen och Mumin

Uppdaterad 20.03.2017 15:13.

Tove Janssons berättar om sin trygga men bohemiska barndom och hur hennes liv blivit i och med kändisskapet.

Tove Janssonss uppväxten var bohemisk och konstnärlig. Om mamman Ham (Signe Hammarsten-Jansson) kan inte Tove Jansson berätta, det är svårt att berätta om någon man har älskat så mycket.

Men om pappan (Viktor Jansson) drar hon berättelser. Han var en bohem, med en ofrånkomlig dragning mot det borgerliga. Han längtade efter katastrofer och blev på gott humör av dem.

Man ser kanske varifrån karaktärerna Muminmamman och Muminpappan och egentligen hela familjen kommer.

Tove Jansson berättar om hur det lilla trollet föddes i en skämttidningen Garm. Det var bara en slump att hon började skriva barnböcker, kanske hon längtade tillbaka till barndomens somrar.

Varelserna ger varandra frihet. Men figurerna utvecklades. Som exempel tar Tove Jansson Muminmamman som kan bli riktigt arg. Och Snusmumriken, som är totalt fri och ensam, kommer och går som han vill. Han var länge Tove Janssons idol, men egentligen är han ganska självkoncentrerad och bortskämd. Det är ju lätt att vara ensam och sticka ut i ödemarken när man blir hyllad och applåderad när man kommer hem. Filifjonkan går däremot under av ensamhet.

Serietecknandet var det som tog gjorde att Tove Janssons tappade lusten. Det var hemskt, men Tooticki hjälpte Tove Jansson att skriva Trollvinter. Där placerade hon Mumintrollet i en främmande värld. Han upplevde inte bara äventyr, utan också svårigheter.

Tove Jansson talar också om det svåra med att vara känd, alla fansen som skriver och kräver svar. Hon referar till Topelius och Astrid Lindgren som känt lika.

Då det blir tal om alla forskningar i Tove Janssons böcker fnyser hon bara irriterat, de kunde ju vänta lite åtminstone.

Text: Ida Fellman

Läs också