Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Robert Åsbacka - sorg och kroppsarbete

Från 2009
Uppdaterad 28.09.2016 09:35.
Om sorg och konst i Orgelbyggaren - Spela upp på Arenan

Hur arbetar man med sorgen? Åsbacka har byggt upp en komposition med Estonia-katastrofen och orgelmusik.

Robert Åsbacka (f. 1961) är född i Terjärv, men bodde en del av barndomen på fabriksorten Skoghall i Sverige. Som 12-åring flyttade familjen tillbaka till Finland, Nykarleby. Han är numera bosatt i Sverige.

Robert Åsbacka blev, från att ha varit lager- och fabriksarbetare, författare och litteraturforskare.

Åsbacka debuterade redan 1988 med en diktsamling, som följdes av ett par böcker med kortprosa. Sitt genombrott fick han med romanen Döbelns gränd , en både komisk och tragisk berättelse i Nykarlebymiljö. Romanen dramatiserades även av teatergruppen Viirus i Helsingfors.

Om sin långa och krokiga väg från lådlyftande till skrivande, eller sin klassresa som man skulle kalla den i Sverige, berättar Åsbacka för Ann-Sophie Sandström i ljudklippet.

Efter det har Åsbacka skrivit tre romaner som tangerar varandra: Fallstudie. En berättelse om materialanskaffning (2004), Kring torget i Skoghall (2006) och Orgelbyggaren (2008. Den sistnämnda handlar om en man som förlorat sin hustru i Estoniakatastrofen.

I det första klippet talar Åsbacka om sorgen som tema, om en människas sorg kontra många människors sorg. Kring Estonia-katastrofen sammanföll dessa.

I formen har Robert Åsbacka haft barock och orgelmusik i tankarna, särskilt Dietrich Buxtehudes (1637-1707) kompositioner.

Text: Ida Fellman

Robert Åsbackas väg till skrivandet

40:24

Läs också