Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Mikael Lilius och de stora optionerna

Från 2009
Uppdaterad 06.11.2015 13:53.
Nyhetsinslag - Spela upp på Arenan

Både Fortums vd Mikael Lilius och styrelseordförande Peter Fagernäs meddelade den 2 april 2009 att de lämnar Fortum. Orsaken var bonusbesluten.

Informationsruta

Fortumaktieägarnas utnämningsutskott föreslår att Matti Lehti, som är vice ordförande för Fortums styrelse, ska bli ny styrelseordförande. Utskottet föreslår också att Sari Baldauf ska bli ny vice ordförande för styrelsen.

Vid en laddad presskonferens riktade Fortums VD Mikael Lilius skarp kritik mot statens sätt att sköta Fortum. Lilius sade att staten är en oklar och velig ägare.

Enligt Lilius har staten också behandlat Fortums avgående styrelseordförande Peter Fagernäs illa. Fagernäs var inte inblandad i bonusbesluten år 2002, säger Lilius.

Lilius uppgav också att han och hans familj utsatts för många hot och tidvis tvingats använda livvakter.

Lilius sade i ett pressmeddelande att han har övervägt att gå i pension länge, och att uppståndelsen kring Fortum den senaste tiden har varit avgörande för hans beslut att offentliggöra det i dag. Lilius har suttit i ledningen för olika börsbolag i 18 år, varav de senaste nio åren som vd för Fortum.

Fortums styrelseordförande Peter Fagernäs meddelade också att han drar sig tillbaka från sin post. Fagernäs besked kom efter att det blivit klart att försvarsminister Jyri Häkämies (Saml), som ansvarar för de statliga bolagen, inte längre gav Fagernäs sitt entydiga stöd.

Belöningssystemen inom statsbolagen väckte stor uppståndelse i början av veckan då det blev klart att Lilius i fjol, förutom sin normala årslön på drygt 800 000 euro, fick en belöning värd drygt 2 miljoner euro, det vill säga tre årslöner. Enligt Häkämies hade Fortum tolkat belöningssystemet fel.

Text: Svenska Yles Nyheter och Ida Fellman