Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Lukas Moodysson och den politiska filmen

Uppdaterad 26.03.2015 14:24.

Lukas Moodysson vill förändra världen med sina filmer. Med Fucking Åmål, Tillsammans, Lilja 4-ever och Mammut.

Lukas Moodysson (f. 1969) slog igenom med Fucking Åmål 1998. Efter det kom Tillsammans (2000) om ett hippiekollektiv på 1970-talet och om politiken och kärleken som fanns då. Lukas Moodysson är förbluffad över att folk inte funderar mera på politik och ideologi.

De här två filmerna var vänliga och positiva moraliteter. I Lilja 4-ever (2002) blir svärtan större. Lilja, som blir offer för trafficking är baksidan av vårt rika samhälle, där allt går att köpa. Lukas Moodysson vill att man inte bara ser filmen, utan att man går ut från salongen och gör revolution t.ex.

Efter Lilja 4-ever gjorde Moodysson två mycket experimentella filmer med låg budget. Ett hål i mitt hjärta (2004) handlar om porr-industrin och är ett knytnävsslag rakt mot vår tv-soffa. Filmerna väckte ganska mycket avsky, men Moodysson menar att han måste göra dem.

Mammut (2009) var en internationell storproduktion och den dyraste svenska filmen som gjorts. Har Lukas Moodysson gått ifrån sina ideal?

Nej, menar Moodysson, han har märkt att han inte kan bestämma hur människor reagerar på hans filmer. Mammut är därför en mera måntydig "flaskpost, som människor kan behandla som de vill".

Filmen handlar om förhållandet mellan vuxna och barn, samt om globaliseringen i vår värld. Vad tycker Kati Sinisalo och Solveig Arle om filmen?

Text: Ida Fellman