Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

De gamla magasinen i Helsingfors brändes ner i stället för att bevaras

Uppdaterad 05.05.2022 14:35.
Planer för Tölöviken - Spela upp på Arenan

När Musikhuset i Helsingfors planerades väcktes frågan vad man skulle göra med järnvägens gamla rödtegelmagasin framför Riksdagshuset. I maj 2006 brann magasinen ned, och nu är Musikhuset färdigt.

Aktiva ungdomar och även Museiverket i Helsingfors ansåg att VR:s gamla magasinbyggnaeder i rödtegel borde bevaras. Men Musikhuset skulle byggas.

Demonstration för VR-magasinen - Spela upp på Arenan
Bevara VR:s magasin, anser Museiverket - Spela upp på Arenan

På valborgsmässoafton 2006 demonstrerade unga vuxna snuttarbetare, det s.k. prekariatet, för bättre villkor och medborgarlön. Demonstrationen spårade ur och polis och brandkår skadades. Några av aktivisterna tände eldar och vandaliserade vid magasinbyggnaderna vid Tölöviken.

Euromayday-demonstration - Spela upp på Arenan
Upplopp vid magasinen - Spela upp på Arenan
Ungdomar om valborgsmässoaftonen - Spela upp på Arenan
Prekariatet och samhället - Spela upp på Arenan

Ungefär en vecka senare uppstod en häftig brand i VR:s gamla magasinbyggnader. Elden hade pyrt i flera timmar innan branden bröt ut, och platsen där det började brinna är mycket svåråtkomlig.

Enligt polisen var det troligt att den person som orsakade branden inte hade för avsikt att förstöra byggnaderna. Polisen uteslöt ändå inte möjligheten att någon antände magasinen avsiktligt.

Det brinner vid magasinen - Spela upp på Arenan
Polisen undersöker branden - Spela upp på Arenan
Branden troligen ett misstag - Spela upp på Arenan

Magasinen revs för att ge plats för det nya musikhuset. Enligt ursprungliga planer skulle en del av magasinens södra del ha bevarats, men branden medförde att allt revs.

Mera om hus och Helsingfors: