Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Vi besöker Heidi på den estniska kolchosen "Rahva Võit" 1980

Från 2009
Uppdaterad 17.02.2015 09:40.
Besök hos Heidi i Rahva Voit - Spela upp på Arenan

Med skol-tv besöker vi Heidi som lever i en kolchos på den estniska landsbygden. Allt är närproducerat, barnen är duktiga i skolan och trivs.

Det är en härlig vårmorgon i kolchosen Rahva Võit (översättning ungefär Folket vinner). Klass 3 B lär sig om våren. Barnen bär skoluniform och röd scarf. De tycker om det.

Skolarbetet upptar det mesta av barnens tid, man har 6 dagars skolvecka. På rasterna sportar man och leker mycket mera än i finska skolor.

Den avgiftsfria skollunchen består av närproducerad mat från kolchosen.

På kolchosen odlar man spannmål och potatis och där finns också 1100 kor och en jättelik svingård som leverar 200 ton fläsk varje år. Kolchosens totala areal är på 8525 ha, av det är över 3500 odlingsmark. På kolchosen bor c. 800 människor.

Efter skoldagen går Heidi hem via mammas frisörssalong och handelsbutiken. Heidi behöver inte stå i den långa köttkön, så hon får inte umgås med grannar och vänner.

Heidis pappa är traktormekaniker. Heidis familj beviljades ett byggnadslån av kolchosen, och Heidis pappa har nu byggt ett egnamhemshus. Med byggvirke ur kolchosens egna skogar.

När Heidi har gjort sina läxor har familjen brasstund. Heidi läser för sin lillebror ur Pippi Långstrump.