Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Marilyn Monroe berättar

Från 2010
Uppdaterad 10.04.2015 15:51.

Intervju med Marilyn Monroe (del 1)

49:21

Arkivet presenterar här ett fullständigt unikt material: en personlig intervju med den odödliga filmstjärnan Marilyn Monroe.

Informationsruta

Marilyn Monroe (1926–62) on yksi kaikkien aikojen muistetuimpia elokuvanäyttelijöitä. Marilyn on ruumiillistanut koko elokuvateollisuutta ja –taidetta. Mutta kuka Marilyn oikeasti oli? Tässä ainutlaatuisessa haastattelussa Marilyn puhuu avoimesti Marie Clairen päätoimittajan Georges Belmontin kanssa vuonna 1960.

Marilyn Monroe (1926–62) kan sägas vara 1900-talets mest kända ansikte och filmstjärna. Hon är århundradets sexsymbol och ikon för (Hollywood-)Kvinnan.

Marilyn är en myt och en legend och fick i sina filmer ofta spela rollen som den dumma blondinen och den glödande sexbomben, fylld av begär. Men vem var Marilyn Monroe egentligen?

Georges Belmont, chefredaktör för den franska tidningen "Marie Claire" träffade Marilyn Monroe i Hollywood flere gånger 1960 när hon spelade in sin nästsista film "Let´s make love".

Belmonts intervju är alldeles unik i sitt slag. Inte bara för att den är den enda långa bandade intervjun med Marilyn Monroe som existerar, utan också för att den inte är någon ytlig pratstund. Här kommer vi Marilyn Monroe närmare än vi någonsin tidigare har kunnat komma. Marilyn Monroe undviker inte att svara på frågorna Belmont ställer. Inte ens då det gäller mycket personliga och känsliga saker.

Text: Georg Wallgren/Jukka Lindfors/Ida Fellman

Intervju med Marilyn Monroe (del 2)

44:35

Läs också