Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Arkiater Arvo Ylppö berättar om sitt liv och sina små patienter

Från 2010
Uppdaterad 16.01.2016 17:42.

Intervju med Arvo Ylppö 1987

35:02

Professorn och barnläkaren Arvo Ylppö var under årtionden överläkare för Barnets Borg och gjorde banbrytande insatser för barnavården i Finland. Bl.a stod han bakom tillkomsten av mödra- och barnrådgivningssystemet.

Arvo Ylppö (1887-1992) var en finländsk barnläkare och arkiater. Han var också professor i pediatrik. Ylppö blev internationellt känd för sin forskning i prematura barn. I Finland känner man honom också som pionjär för finsk rådgivning i moderskaps- och barnavårdsfrågor.

Ylppö blev medicine doktor när han var 26 år i Tyskland under första världskriget.

Ylppö upptäckte i sin forskning att prematurer dog när de hade någon sjukdom som skulle vara möjlig att bota och att orsaken inte var omognad som man trodde allmänt då.

Arvo Ylppö var överläkare vid sjukhuset Barnets Borg (på finska Lastenlinna) 1920-1963. Han fick arkiaters titel 1952. Arkiater betyder den äldste läkaren och är i Finland den högsta hedersbetygelsen som en läkare kan få. Endast en läkare får titeln under varje tidsperiod.

Arvo Ylppö övervakar då en nyfödd baby vägs, 1930-tal
Bild: Sven Strindberg
Arvo Ylppö och barn röker fisk, 1960
Bild: Kalle Kultala
Arkiatern Arvo Ylppö
Bild: Yle

Arkiater

Arkiater (på latin archiater eller archiatrus, av grekiskans archiatros), var i äldre tider den officiella titeln för förste läkare eller överläkare, ofta även kunglig livmedicus, livläkare. I Finland används ännu arkiatertiteln och tilldelas som en honorärtitel en speciellt meriterad läkare i taget.