Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Helsinki Cup genom tiderna

Publicerad 12.06.2009 14:00. Uppdaterad 11.07.2019 11:38.
Helsinki Cup 2011

Mitt i hetaste sommarvärmen i juli samlas en massa fotbollsknattar från världen över i Helsingfors. På Helsinki Cup möter fotbollsjuniorer kanske för första gången spelare från andra delar av världen. Och för vissa är det första gången man spelar på riktig gräsplan.

Helsinki Cup, en fotbollsturnering för juniorlag inom fotbollen, ordnades för första gången 1976.

1982 har turneringen bara 6 år på nacken. Redaktör Leif Lampenius intervjuar unga fotbollsspelande killar. De talar om fotbollen, vännerna och framtiden.

Det är kul att spela fotboll, men det är också tungt, och att gå från juniorlag till proffs är svårt.

Fotbollscupen med över 7000 spelare har blivit av hög kvalitet med fina internationella lag, påpekar man i Veckans puls 1986.

Några utländska lag lämnade återbud av rädsla för Tjernobylstrålning, men i turneringen deltar ändå över trettio utländska lag. Spelarna lever sig in i matcherna, men ännu nervösare är det kanske för föräldrarna.

I A-juniorernas final 1991 möts två storlag, HJK mot Real Madrid. Och 1993 Malmin Palloseura mot Kispest från Budapest, Ungern.

1996 deltog den unga staten Bosnien-Hercegovina för första gången i Helsinki Cup med ett lag från Sarajevo, FC Bubamara, som möter IC Lovisa. Idrottsbiten intervjuar de unga spelarna från det mångkulturella laget.

Två år senare deltog Albanien med ett lag killar, som sedan försökte få asyl i Finland.

Många finländska spelar möter för första gången internationella motståndare på Helsinki Cup. Och för vissa Sibbospelare är det också första gången man spelar på fint gräs, och inte sand.

På Helsinki Cup 2003 deltog ungefär 700 lag, men inget av Nigerias totalt femton lag fick visum.

Arrangör Kimmo Söder tror att man på utrikesministeriet var rädd för att fotbollsspelarna skulle ansöka om asyl.

Samma år hade nämligen en grupp unga spelare från Sierra Leone som deltog i U-17-turneringen i Helsingfors försvunnit och ansökt om asyl. Flera av dem blev i Finland och har berikat finsk fotboll.

I B-juniorernas final blir det helbrasilianskt.

Kimmo Söder påpekar att Helsinki Cup för många juniorer är ett absolut "must", och glädjen syns i synnerhet hos de unga spelarna. De brasilianska spelarna hämtar glädje med sig 2011.

Men glädjen finns också då man står med en pokal, såsom tioåriga Sebastian Lind och Jasper Tommila från HJK 2010. Eller FC Espoo 2011.

Ett lag som satsar stort är också Honka, med gruppen Honka Akatemia. Men att bli proffs och spela i division kan bli svårt.