Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Marknaden i Kristinestad

Från 2009
Uppdaterad 24.10.2016 09:44.
Marknaden i Kristinestad 1964 - Spela upp på Arenan

På marknaden i Kristinestad från 1964 får vi se många människoliv i genomskärning.

I Kristinestads idylliska trästad har det hållits marknader sedan 1783.Hans Näsman har följt marknadslivet 1964, både inför marknaden och under marknadsdagen. Här målas människors förehavanden, liv och personligheter fram.

Vi följer med till Kristinestads marknad där man säljer allt mellan himmel och jord. Där ordnas auktion och man kan pröva sin lycka på en skjutbana.

Och i vimlet rör sig försäljare, zigenare som säljer hästar och barn som äter spunnet socker. Man kan på marknaden dessutom få se "den minsta dvärgen i Finland".

Män köar till Alko
Bildtext Män köar till Alko, 1964
Bild: Screenshot Marknaden i Kristinestad, YLE 1964

Alkoholhandeln (Alko) drar långa köer. Och på kvällen blir det dans på Brahegården i Kristinestad. De obligatoriska panelhönorna pryder väggarna och de lyckliga som har fått en danskavaljer svänger runt till melankolisk musik.

Hans Näsman har tillsammans med Veikko Mårds fina foto skapat en underbart suggestiv och associativ film om en svunnen tid, som till vissa delar kanske påminner om vår. Men det som visas upp nu är inte alltid samma sorts "freaks" och showbusiness.

Kristinestad 2008 - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan