Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jukolakavlen är världens största orienteringshändelse

Från 2009
Uppdaterad 17.06.2016 14:18.
Venla och Jukola 1998 - Spela upp på Arenan

Världens största orienteringshändelse är Jukola-budkavlen som ordnas i Finland varje sommar, under den andra veckan i juni.

Jukola-budkavlen är en orienteringstävling som har ordnats i Finland sedan 1949. Namnet kommer från Aleksis Kivis Sju bröder. Man löper i lag på sju man.

Stafetten består av sju sträckor, varav de första springs på natten, med pannlampa. Runt 1 300 lag brukar finnas på startlinjen varje år. Av dessa är många amatörer, men kampen om segern avgörs mellan världens absolut bästa orienterare.

Kvinnorna fick börja löpa i Jukola 1951. Kvinnornas tävling går under namnet Venla.

1998 löptes Jukola för 50 gången på Gårdskulla i Sibbo, nära Fanjunkarstorpet, som Aleksis Kivi besökte. Midsommarnattens spänning referas i det första klippet. I Venla-tävlingen deltog 667 lag och Angelniemen Ankkurit vann. I männens budkavle deltog det dubbla antalet, 1224 personer. Det norska laget Halden vann för andra året i rad.

IF Femman tränar för Jukola - Spela upp på Arenan
Janne Salmi älskar orientering - Spela upp på Arenan

Orienteringsvärldsmästarna är ofta doldisar trots att de kan ha fått guld. Här intervjuas Janne Salmi, en orienteringsmästare på 1990-talet.

Veteranorienterare: Åland mot Åboland - Spela upp på Arenan

Men orientering lockar även veteraner, som till exempel i landskapskampen mellan Åboland och Åland.

Sibbo Vargarna efter Jukolakavlen

0:43

If Femman om Jukolakavlen i Lappo

6:06

Från år 1986 har det också ordnats en egen Jukolakavlen för flickor och pojkar i åldern 11-18 år. Ungdomskavlen ordnas i augusti. Se länk nedan om den.

Text: Ida Fellman