Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

"Gråt inte Sam, mamma är här" berättar om barnets sorg vid en skilsmässa

Uppdaterad 12.01.2023 14:41.
Flicka med docka, Yle 1975
Bild: Yle Arkivet

Helenas värld har fallit i bitar. Hon bor hos sin moster, pappa har flyttat in med en ny flicka och mamma är på sjukhus. Och den enda Helena kan ty sig till är sin docka Sam. Detta är ett drama om hur barn far illa när vuxna grälar (1976).

Regissör Carl Mesterton har gjort många tv-filmer som behandlar sociala och samhälleliga problem, så också i serien Samlevnad. ""Gråt inte Sam, mamma är här" är en del av denna serie och här tar Mesterton upp en flickas utsatthet vid föräldrarnas skilsmässa.

Helena (Anne Hukkinen) är en mycket ensam flicka. Hennes pappa har hittat en ny kvinna, och hennes mamma har blivit sjuk och vill inte leva längre.

Helenas moster har motvilligt tagit sig an Helena, men hon visar att det minsann inte är ett nöje.

Helena är tvungen att ta ansvar och hon kan inte anförtro sig åt någon. Den enda som kan trösta henne är Sam eller "den där rysliga dockan" som moster kallar den.

Helenas pappa hämtar Helena från mostern. De skall hälsa på mamma på sjukhuset. Men alla är arga och ledsna på Helena. Varför vill inte mamma ens titta på henne? Efteråt skall Helena få nya skor och en glass.

Carl Mesterton har regisserat en stark och gripande pjäs om hur barn skadas och far illa då vuxna inte kan komma överens.

Anne Hukkinen som Helena gör en fin roll. Vi hör hela tiden Helenas inre röst och hennes tolkningar av vad som händer omkring henne.

Medverkande i Samlevnad: Gråt inte Sam, mamma är här

Alla fyra delar av Samlevnad finns på Arenan tillsvidare.

Mer om ämnet på Yle Arenan