Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Arbetsplikt under fortsättningskriget

Från 2011
Uppdaterad 13.03.2015 14:41.

Arbetsläger på Stor-Sarvlax gård

31:36

Sommaren 1943, under fortsättningskriget, jobbade Christina Berger och Berit Neumann-Lund på Stor-Sarvlax gård i Pernå. För dem var det en härlig tid.

Informationsruta

Musik: Ulla Billquist: Alldeles för mycket blommor (1943)

Arbetsläger för skolflickor ordnades i Finland under fortsättningskriget. För skolbarn var det en plikt att på somrarna resa till gårdar och hjälpa till med jordbruket.

Christina Berger och Berit Neumann-Lund jobbade under somrarna under fortsättningskriget på stora gårdar. Här berättar de om ett arbetsläger på Stor-Sarvlax gård i Pernå sommaren 1943.

Arbetslägret var inte obehagligt, tvärtom hade de en jätterolig tid i gårdsarbetet. Flickorna arbetade från sju på morgonen till sju på kvällen, med matpaus. De minns kålpanterandet i gassande sol och hällregn.

Christina och Berit fnissar och berättar om alla detaljer, om den slemmiga havregrynsgröt, om nöjen och arbete. Det var ont om mat, till lunch fick man lingonsylt och hålkaka. Och på söndagarna franskbröd.

Skolflickorna fick betalt för sitt arbete. Pengarna gick åt till nöjen, biografen. Flickorna begav sig också till danser varje gång de hade möjlighet. De smög sig ut och cyklade 30 km bara för att få dansa. Men man kunde också cykla för att simma i närheten på söndagarna.

Text: Ida Fellman