Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Margareta Thesleff-Sarvana på Tokonens gård

Från 2009
Uppdaterad 26.10.2015 15:59.
Reportage från Ruovesi - Spela upp på Arenan

Margareta Thesleff-Sarvana är en pigg 82-åring. Hon är veteranvärldsmästare i en mängd olika grenar, sköter två gårdar och spelar musik på koskällor.

Informationsruta

Nur nicht aus Liebe weinen av Theo Mackeben. Från filmen Es war eine rauschende Ballnacht.

Margareta Thesleff-Sarvana (1908-2004) berättar att hon alltid har älskat sport "men det var nu inte sånt som flickor skulle göra". Hon växte upp i diplomatkretsar i Rom, Köpenhamn och Oslo. Men banden till Finland bibehölls av gården Tokonen i Ruovesi. Där tränade hon upp sin fysik med hårt kroppsarbete.

Margareta Thesleff var inte annars heller en traditionell kvinna. Hon studerade agronomi - trots att fadern ville att hon skulle bli sångerska. Hon arbetade på gården, med lamm och getuppfödning och som lärare på Högvalla. Men koka mat gjorde hon inte, för hon var hellre på åkern

Hon gifte sig med Karl Edward Sarvana och när hon blev änka fick hon ta hand om Sarvana gård tills sonen tog över den.

Margareta älskade snabba sporter och sysslade med trav. Tyvärr satte hennes ålder stopp för det då hon fyllde 75, till hennes stora förargelse. Då satte hon igång med friidrott i stället, diskus, slägga, gång osv. I veteran-VM fick hon många medaljer.

Men inte bara idrotten fascinerade henne, hon älskade också musik och spelade piano, harmonika och koskällor. På upp till 25 koskällor kunde hon spela vackra melankoliska folkmelodier.

Till sin död var hon ytterst aktiv på gårdarna och i de otaliga föreningarna hon var medlem i men "det roligaste var nog att åka med häst och vagn".

Här berättar Margareta Thesleff-Sarvana om sitt liv, visar gårdarna och spelar en visa på koskällor.

Text: Ida Fellman

Margareta Sarvana och Danny Kaye: Bjällerklang - Spela upp på Arenan
Margareta Sarvana: Nur nicht aus Liebe weinen - Spela upp på Arenan