Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Lådbilsrally

Från 2010
Uppdaterad 21.04.2015 15:12.
Lådbilsrally på Observatorieberget - Spela upp på Arenan

Lådbilsrally är något som många har sysslat med som barn. I tävlingarna gäller det vem som kommer längst, vem som är snabbast och vilken bil som är häftigast målad och utrustad.

Att köra med sin lådbil är bara en liten del av helheten. För att kunna göra det måste man först bygga bilen. Själva byggandet av bilen är ofta en lång och krävande process där en stor del av familjen hjälper till. Men vad skulle man inte göra för att ha det snabbaste och snyggaste vrålåket?

I det första klippet får vi se när lådbilarna tävlar på Observatorieberget i Helsingfors 2002. I den här tävlingen är det viktigaste att ha det roligt. Alla tävlarna kommer i mål – mer eller mindre helskinnade.

I de övriga klippen får vi följa med Finlands största lådbilsrally i Nykarleby. Evenemanget fick sin början 2005 efter en kurs i Ung-Arbis där det byggdes bilar. Efter det har evenemanget växt år efter år.

Vi får se intervjuer med lådbilschaufförer, arrangörer och åskådare.”Det var en bra bana och den var tillräckligt brant”, säger lådbilschauffören Hillde Losvik om banan i det första lådbilsrallyt i Nykarleby.

2010 deltog närmare hundra förare och publiken bestod av flera tusen huvud trots det regniga vädret. Lådbilsrallyt har växt till att vara ett av de största evenemangen i Nykarleby.

Text: Tommi Lahtinen

Första lådbilsrallyt i Nykarleby - Spela upp på Arenan
Lådbilsrallyt i Nykarleby - Spela upp på Arenan
Nyhetsinslag om lådbilsrallyt i Nykarleby - Spela upp på Arenan

Läs också