Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Aagot Jung undersöker komposter

Från 2011
Uppdaterad 17.06.2016 12:45.
Kompostering i Trädgårdsrutan - Spela upp på Arenan

"Kompostering håller på att bli en modefluga", menar Aagot Jung. I avfallsproblemens tid har komposten kommit tillbaka för att stanna. Här tar Aagot itu med komposteringen på allvar.

Åsikterna om hur man skall kompostera är många. Tillsammans med Inger Palmstierna, hortonom och författare till "Kompostboken", och Ingmar Klingstedt ger Aagot Jung sig i kast med komposteringsprocessen.

Först tar de sig till "kompostvaruhus", där de undersöker en massa olika komposter. Det finns komposter för matavfall, med inbygd termometer, som tilltalar tekniskt lagda karlar, fnissar Aagot Jung.

Men Ingmar Klingstedt menar att den inte fungerar för den får inte luft tillräckligt. En hushållskompost kan bli geggig och våt och bör blandas med strö.

Trädgårdsavfall behöver inte isolerade komposter, endast lufthål. En rund kompost är bra för där bildas inga kalla hörn.

Aagot har uppfunnit en egen kompost, som är helt i trä. Jukka Lindros har gjort den och Aagot har med stor möda penslat den med linolja.

Så beger sig gänget till Aagots koloniträdgård för att se hur den nya träkomposten fungerar i praktiken. En trädgårdskompost är oftast för torr, och bör vattnas.

När komposteringsprocessen är färdig kan man sprida ut materialet. "Men hur vet man att myllan är färdig", undrar Aagot Jung. Inger Palmstierna menar att man kan sprida ut det fast det är grovt, man blandar materialet med jord och lägger under buskar. Hönsgödsel kan man blanda i för att tillföra kväve.

"Men herregud här är ett äppel som är fullt med maskar, fullt med maskar. Si", ropar Aagot Jung till sist. Hon skulle gärna ha talat om komposter länge till men tiden tar slut.

En bra kompost och täckodling - Spela upp på Arenan

Aagot Jung och Udo Drude undersökte också 1984 komposter och hur man odlar med täckta odlingar.

Text: Ida Fellman

Mer om ämnet på Yle Arenan